ODINIOARĂ, ÎN VALEA HOȚILOR...

La 30 de kilometri de București, pe șoseaua ce duce spre Oltenița, se află satul Gruiu. Prima atestare documentară a satului este consemnată în 1700, în harta Țării Românești alcătuită de stolnicul Constantin Cantacuzino și apărută la Padova.

Termenul arhaic „grui” înseamnă „ridicătură pe un șes”, „deluț frumușel”, „coastă de deal”, „deal mic”. În altele, „umăr de deal”, „bot de deal”.

Satul e mărginit de Valea Lehniței. I se mai zicea și Valea Hoților. Asta pentru că aici, în urmă cu o sută și ceva de ani, tâlharii atacau poștalioanele care traversau pădurea.

La jumătatea secolului trecut, oamenii care se întorceau de la București, unde vânduseră grâu sau porumb, trăgeau la un restaurant din vale. Acești călători erau adesea prădați de hoți și astfel a rămas și numele locului: Valea Hoților.

Anii au trecut, călătorii și poveștile lor s-au pierdut în negura timpului, dar acest loc de o frumusețe simplă și rară a continuat să fascineze.

O OAZĂ DE FERICIRE NATURALĂ

Domeniul Gruiu, în forma lui de astăzi, este viziunea lui G.V.V transformată în cea mai frumoasă realitate. Originar din satul Gruiu, omul de afaceri a crescut cu dragoste și respect pentru natură și pentru aceste locuri. În perioada 2006 – 2008 a început să achiziționeze terenuri în sat, inclusiv jumătate din Balta Gruiu. Pe atunci, era doar stufăriș cu câteva ochiuri de apă, iar G.V.V și-a propus să o transforme într-o „baltă adevărată”. În 2014, și cealaltă jumătate de baltă a devenit a lui – și astfel a început un proiect ambițios, dar mai ales de suflet.

“Stând într-o seară pe deal și privind, mi-am dat seama că pot face aici un grajd pentru animale, să-mi asigur hrana zilnică a familiei și să-mi îndeplinesc visul de a avea un cal al meu și de a pescui cu prietenii în propriul meu lac. Am pornit cu idea de grajd pentru 10 oi și două vaci, apoi totul a luat amploare și am decis să amenajez un spațiu unic, unde oamenii să se poate bucura de natură. Mi-am dorit un loc din care să nu mai vreau să plec!”, povestește G.V.V.

Pe principiul “Dacă muntele nu vine la Gruiu, aducem Gruiu la munte”, G.V.V și echipa sa și-au propus să recreeze atmosfera de neuitat din munții Austriei pe teritoriu românesc. Cum o parte importantă a farmecului montan austriac o reprezintă savoarea și calitatea cărnii, a fost adusă pe Domeniul Gruiu rasa de ovine cu cea mai gustoasă carne, rasa Suffolk.

Iar dacă fripturile de oaie vă vor introduce în atmosfera Alpilor austrieci, nu există nicio îndoială că rafinamentul preparatelor din carne Limousine vă va duce cu gândul la Paris. Carnea de vacă Limousine reprezintă standardul de excelență în restaurantele cu stele Michelin din întreaga lume – iar acum, aceasta poate fi degustată și la Taverna Gruiu.

Fiecare preparat din meniu este gândit pentru a aduce acel factor WOW de care românii sunt impresionați de fiecare dată când pleacă peste hotare. V.G. și-a propus ca Domeniul Gruiu, cu tot ce reprezintă el (Taverna, ferma, întreg complexul) să ofere românilor și străinilor deopotrivă un loc de relaxare și răsfăț culinar la standarde internaționale – sau pur și simplu WOW și... de neuitat!

Domeniul Gruiu include astăzi două bălți de pescuit sportiv și de agrement, taverna propriu-zisă, crama cu vinuri alese din cele mai fine soiuri, ferma de animale (unde sunt crescute vaci Limousine, oi Suffolk, porci de Mangalița și struți, printre altele) un parc de joacă pentru copii, un foișor și o terasă amplă.

POVESTEA MERGE MAI DEPARTE

Domeniul Gruiu este un spațiu în continuă dezvoltare, iar planurile lui G.V.V pentru cel mai frumos loc de agrement de lângă București nu se opresc aici.

Următorii pași vizează construcția unei piscine olimpice, a unui bar de zi și a unuia de noapte, a unei tiroliene care va traversa lacul, precum și a unui traseu pentru ATV-uri și cai, a unei mini-ferme pentru copii, a unei pensiuni și constructia a doua terenuri de sport.